Europos administracinių teismų teisėjų asociacijos (AEAJ) konferencija

LRTA valdybos nariai Regionų administracinio teismo teisėjas Žanas Kubeckas ir Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo teisėja Rasa Ragulskytė-Markovienė, LRTA narės Regionų administracinio teismo teisėjos Jovita Einikienė ir Indrė Žvaigždinienė dalyvavo Europos administracinių teismų teisėjų asociacijos (AEAJ) Aplinkos teisės darbo grupės organizuotoje konferencijoje „Naujos atsinaujinančios energetikos taisyklės: iššūkiai administraciniams teismams“, kuri vyko 2024 m. rugsėjo 26-27 d. Taline, Estijoje.

Konferencijoje buvo analizuojami aktualūs klausimai, susiję su ES teisės atsinaujinančios energetikos srityje taikymu valstybėse narėse ir su teisinio reguliavimo pakeitimais, aptarti iššūkiai, su kuriais susiduria teismai, nagrinėdami administracines ir civilines bylas. Pranešimus skaitė Europos Komisijos Aplinkos generalinio direktorato atstovas Giuseppe Danilo Auricchio, Kalabrijos universiteto profesorius Emanuele Guama Assanti, Europos Tarybos atstovas teisėjas Jean-François Goujon-Fischer, Vilniaus universiteto mokslininkė Leda Žilinskienė. Teisėjai dalijosi savo nacionaline praktika, nagrinėjant bylas, susijusias su aplinkos apsauga, atsinaujinančios energetikos taisyklių taikymu, su tuo susijusia problematika. Konferencijos dalyviai taip pat diskutavo dėl asmenų teisės kreiptis į teismą užtikrinimo, nacionalinių teisėjų įtraukimo priimant ES teisės aktus aplinkos apsaugos srityje svarbos, ypatingai reglamentuojant procesinius reikalavimus, susijusius su bylų nagrinėjimu nacionaliniuose teismuose.

Nuo 2008 metų LRTA sėkmingai bendradarbiauja su AEAJ, kurios nariai yra teisėjų asociacijos ir teisėjai iš daugiau kaip 30 valstybių. Vienas iš AEAJ veiklos prioritetų – rengti mokymus teisėjams, vienijant juos kartu spręsti aktualias problemas. AEAJ veikia keturios darbo grupės (Teisėjų ir teismų nepriklausomumo, Aplinkos teisės, Mokesčių teisės, Pabėgėlių teisės), kurios kiekvienais metais organizuoja mokymus AEAJ nariams.