Pirmasis naujos sudėties  Lietuvos Respublikos teisėjų asociacijos valdybos posėdis

Šių metų rugsėjo 20 d. Lietuvos Aukščiausiajame Teisme įvyko pirmasis naujos sudėties  Lietuvos Respublikos teisėjų asociacijos (toliau – LRTA) valdybos posėdis.

Naujos sudėties LRTA valdyba išrinko du LRTA pirmininko pavaduotojus – Vilniaus apylinkės teismo teisėją Jan Maciejevski ir Regionų administracinio teismo teisėją  Žaną Kubecką.

Valdybos posėdyje buvo svarstomas Vilniaus apygardos teismo teisėjų (LRTA narių) prašymas dėl specialisto išvados, kuri rengiama nagrinėjant bylą dėl teisėjų atlyginimų sumažinimo, apmokėjimo iš LRTA lėšų. Prieita vieningos nuomonės, kad tokia specialisto išvada būtų reikalinga ir kitose bylose, kuriose teisėjai taip pat yra pateikę ieškinius dėl atlyginimų sumažinimo, taip pat ir sprendžiant kitus aktualius su teisėjų atlyginimais susijusius klausimus. Buvo nutarta, kad LRTA perims specialisto išvados užsakovės poziciją ir teiks užsakymą parengti išvadą, kuri apimtų visų grandžių teismų teisėjų atlyginimų problematiką.

Valdybos posėdyje taip pat svarstytas Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjos pranešimas apie internetinės svetainės, kurioje reitinguojami Lietuvos teisėjai, veiklą. Šis klausimas perduotas nagrinėti LRTA monitoringo grupei (tokia grupė LRTA sukurta, siekiant reaguoti į visuomenės informavimo priemonėse skelbiamą viešą informaciją, kuri galimai žemina teisėjų garbę ir orumą). Monitoringo grupei pavesta parengti ir pateikti išvadą dėl gauto teisėjos kreipimosi.

LRTA valdybos posėdyje apsvarstytas LRTA pagalbos sprendžiant teisėjų padėjėjų darbo užmokesčio, jų statuso ir kitas problemas, klausimas. Patvirtinta, kad jau anksčiau į Teisėjų tarybos organizuojamą darbo grupę pasiūlyti LRTA valdybos nariai ir toliau aktyviai dalyvaus šios darbo grupės veikloje.

LRTA valdybos posėdyje taip pat reaguota į Tauragės apylinkės teismo teisėjų raštą dėl teismo vadovų ir teisėjų skyrimo (rašte nurodoma, kad teisme trūksta teisėjų, tačiau klausimas dėl teisėjų ir teismų vadovų paskyrimo nesprendžiamas, prašoma tarpininkauti LRTA sprendžiant klausimus dėl šio teismo vadovo ir teisėjų skyrimo). Nutarta apie gautą raštą informuoti Teisėjų tarybą, taip pat imtis iniciatyvos organizuoti LRTA valdybos susitikimą su Lietuvos Respublikos Prezidento vyriausiuoju patarėju.

LRTA valdybos posėdyje spręsti ir kiti organizaciniai klausimai (dėl LRTA atstovų dalyvavimo Baltijos valstybių teisėjų asociacijų tarybos konferencijoje, dėl LRTA Administracinių teismų skyriaus pirmininko rinkimų, dėl LRTA nario delegavimo atstovauti asociacijai Pasaulio teisėjų asociacijos konferencijoje ir kiti LRTA veiklai aktualūs klausimai.)